MAT2018 1200x627 Materialendokotor Gurp

Maak kennis met Materialendoktor Marnix van Gurp!

Materials 2018 is dé plek waar de rol van materialen in het succes van een product centraal staat. Tijdens de (her)ontwikkeling van een product is de keuze van het juiste materiaal namelijk essentieel. In dit proces komt u een aantal cruciale vragen tegen. Heeft u een dergelijke vraag? Leg deze dan voor aan onze materiaaldoktoren, te vinden op stand 27. In dit blog stellen we graag Materialendoktor Marnix van Gurp, directeur van Brightlands Materials Center aan u voor. 

“Mijn naam is Marnix van Gurp. Ik ben directeur van Brightlands Materials Center, een toegepast onderzoekscentrum op het gebied van duurzame kunststof toepassingen op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Hiervoor heb ik 25 jaar bij DSM gewerkt, steeds op het gebied van kunststoffen en hun toepassingen. Mijn specialisme is kennis van de eigenschappen van kunststoffen, met name van technische kunststoffen (engineering plastics).”

Wat zijn volgens u de meest voorkomende materiaalproblemen?

“Heel vaak wil de klant een variant van een bestaand product hebben, dat net iets beter (bijvoorbeeld lichter), maar ook iets goedkoper is. De kunst is om hier snel een antwoord op te geven op grond van beperkt inzicht. Om dit succesvol te doen is het belangrijk te weten wat de klant precies wil, waar het product voor gebruikt gaat worden (wie is de klant van de klant) en wat allerlei randvoorwaarden zijn. De kunst is dus om te herkennen wat de productverandering betekent voor de kunststof onderdelen en dit te vertalen in technische oplossingen."

Waar liggen de uitdagingen voor de (nabije) toekomst?

“Er verandert op dit moment heel veel. Er is een energietransitie gaande (van olie en gas naar elektriciteit uit zonne- of windenergie), er vindt toenemende digitalisering plaats (bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, apparaten die met elkaar in verbinding staan) en de duurzaamheidseisen (lage CO2 footprint) zijn enorm. Dit betekent dat traditionele bedrijvigheid aan het veranderen is. Verpakkingen moeten recyclebaar zijn, auto’s worden elektrisch of lopen of waterstof en worden meer en meer gedeeld gebruikt. Het is niet meteen duidelijk wat dit voor onze producten betekent en voor de materialen die daarin gebruikt worden. Een andere uitdaging is om geschikt technisch personeel te vinden nu de economie zo aantrekt."

Zijn er nieuwe technieken/oplossingen waar we (op korte termijn) rekening mee kunnen houden of die een antwoord geven op deze uitdagingen?

“3D-printen is een nieuwe productietechnologie die in opmars is. Het gaat om kleine series of zelfs unieke producten, die lokaal geproduceerd kunnen worden en maatgesneden kunnen zijn. Er zijn een aantal verschillende manieren om te 3D-printen (bijvoobeeld met poeders of met filamenten) en het is nog niet duidelijk welke van deze technologieën de voorkeur gaat krijgen. Ook zijn nog niet alle materialen geoptimaliseerd voor 3D-printen. Ook komen er steeds meer hybride producten, dat wil zeggen metaal-kunststof combinaties, of omspoten composietplaten. Ook zullen er meer sensoren of andere elektronica ingebed worden in kunststof producten. Ten slotte zal de druk om producten na gebruik ook waarde te laten houden (circulaire economie) ook het ontwerp van producten en de materiaalkeuze gaan beïnvloeden.”

Voor welke vragen kunnen bezoekers bij u terecht?

"Voor alle technische vragen die gaan over kunststoffen, hun eigenschappen en hun toepassingen." 

Waarom kan Materials 2018 bezoekers verder helpen volgens u?

"Het is een plek waarop u allerlei mensen kunt ontmoeten. Bekende en bevriende relaties, maar ook nieuwe bedrijven. U kunt u ook laten informeren over nieuwe technologieën. Het succes in de toekomst zal in toenemende mate afhangen van ons netwerk en onze bereidheid samen te werken."

Registreer gratis uw bezoek