primapalm

Lezingentrack over Smart Materials op 31 mei

Op 31 mei vindt de speciale lezingentrack “Smart Materials” plaats in samenwerking met ASML en TUD/Holst Centre. Tijdens de vier lezingen in deze track delen de sprekers de laatste onderzoeks- en applicatietrends van slimme materialen. Ook vindt u op Materials een Smart Materials paviljoen waar enkele voorbeelden worden tentoongesteld.

Materialen die hun fysieke eigenschappen veranderen

Smart Materials veranderen hun fysieke eigenschappen wanneer een externe stimulus wordt toegepast. Dit type materialen bevatten piëzo-elektrische materialen, die een spanning creëren wanneer een elektrisch veld wordt toegepast of vice versa. Thermo-elektronica kan een spanning met een temperatuurgradiënt creëren. Verder behoren vormgeheugenmetalen en -polymeren, elektroactieve polymeren, fotovoltaïsche cellen of zonnecellen en materialen voor röntgendetectoren tot de Smart Materials.

Een groot aantal toepassingen in de industrie

Smart Materials worden al veelvuldig toegepast binnen de industrie. Denk aan toepassingen van fotolithografie apparatuur tot ultrasone toepassingen in de medische sector. Een zeer bekende toepassing is de parkeersensor voor auto's. Een andere is de PALM, piëzo-ondersteunde lensvatting, die is ontwikkeld voor het onderdrukken van trillingen van halfgeleiderapparatuur. De meeste gebruikte materialen zijn gebaseerd op keramiek van metalen. De laatste jaren zijn er echter flexibele materialen beschikbaar die het gebruik van textiel of flexibele elektronica mogelijk maken. Bovendien worden de SMART-materialen de laatste jaren ook gebruikt in de vorm van dunne films. Dit maakt het mogelijk om ze te integreren op Si-wafels voor MEMS-apparaten voor geïntegreerde sensoren.

Ontdek nieuwe, interessante toepassingen tijdens de Smart Materials lezingentrack

Nieuw is de toepassing in systemen voor energieopwekking. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om  apparaten zonder batterij te produceren. Een toepassingsvoorbeeld: van omgevingstrillingen kan elektrische energie worden gegenereerd door gebruik van piëzo-elektrische materialen. De lezingentrack behandelt de laatste Smart Materials onderzoeken, vertelt door sprekers uit de industrie, onderzoeksorganisaties en universiteiten.

Een overzicht van de sprekers en lezingen

Dagvoorzitter: Prof. Pim Groen (TUD / Holst Centre)
Smart Materials @ Materials 2018

ir. Bas Janssen (ASML)
Where Piezo Ceramics and ASML Lithography meet

Prof. dr. Kaspar Janssen (TUD) 
Leuk die slimme materialen, maar wat kun je ermee?

Prof. Dr. Ing. Guus Rijnders (UT) 
All-oxide piezo-MEMS devices

 

Registreer gratis uw bezoek

Sponsors:

ASML, Holst Centre